Ana sayfa Cilt Sağlığı Şifalı Yağlar Çay Ağacı Yağının Faydaları

Çay Ağacı Yağının Faydaları

102
0
PAYLAŞ
Doğanın mucizeleri keşfedilmeyi bekliyor. Sürekli olarak tükettiğimiz vücudumuza faydalı olan besinlerin harici kullanımlarının da ne denli faydalı olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya çıkıyor. Birçok bitkinin harici kullanım için kurutulup ya da öğütülüp satılması, bazılarının kapsül haline getirilmesi, bazısının ise yağı çıkarılıp şişelenerek satılması ile bu alana dair merak duygusu da arttı. Şimdilerde birçok bitkinin harici kullanıma uygun formlardaki ürünlerini organik marketlerden, aktarlardan veya lokman hekimlerden edinebiliyoruz. İşte bu ürünlerden biri de çay ağacı yağıdır. Daha çok Avusturalya bölgesinde yer alan bu ağaçların; harici kullanımının da oldukça faydalı olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bu araştırmaların sonucunda çay ağacından yağ elde edilerek, şişelenip insanların kullanımına açılmıştır. Bizler bu yazıda sizlere çay ağacı yağının faydalarından bahsedeceğiz.

Çay Ağacı Yağı Nerelerde Kullanılır?

Çay ağacı yağı küçük şişelerde aktarlarda harici kullanım için satılıyor.

  • Kozmetik sektöründe. Sabun, krem, fondöten, tonik, yüz temizleme jelleri, ruj ve eye liner gibi ürünlerde.
  • Ayak kokusu giderici olarak ayakkabıların yapısında.
  • Koku giderici olarak oda spreylerinde.
  • Böcek kovucu olarak.
  • Küf giderici olarak.
  • Temizlik malzemelerinde etken madde olarak veya temizlik suyunu eklenerek de kullanılır.
  • Deodarant yapımında.
  • Deri hastalıklarının tedavisinde.

İşte çay ağacı yağının kullanıldığı hastalıklar;

  • Sivilce tedavisi
  • Sedef hastalığı
  • Egzema
  • Tırnak mantarı
  • Saçkıran
  • Cilt kanseri
  • Su çiçeği hastalığı
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Uçuk
  • Kulak iltihaplanması
  • Saç biti
  • Güneş yanıkları

Çay Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?

Çay ağacı yağının antiseptik ve anti fungal özellikleri cilt üzerinde mucizevi faydalar sağlar. Özellikle yağlı cilde sahip olanların akne ve siyah nokta sorunları ile baş etmesinde çay ağacı yağı büyük bir yardımcıdır. Şimdi çay ağacı yağının diğer faydalarına da bir göz atalım;

1. Mikrop ve Bakterilere Karşı Koruyucudur

Çay ağacı yağının antibakteriyel, antifungal, antiseptik ve antimikrobiyal özelliği vardır. Bu durum çok az bitkide bir arada olur. Çay ağacı yağı mikropları geçirmeyen bir bariyer olarak görev yapar. Özellikle cilt üzerinde mikrop kapmaya müsait yerlere uygulandığında yoğun koruyuculuk gösterir.

2. Yaraların İyileşmesini Sağlar

Uçuk üzerinde olumlu etkileri olan çay ağacı yağı, hasarlı bölgeye uygulandığında uçuğun kısa sürede geçtiği görülür. Eskilerde açık yaralar uygulanan çay ağacı yağının kısa sürede sorunlu bölgede kabuk bağlanmasına yardımcı olduğu görülmüştür. Aynı zamanda sivilce ve uçuk izlerinin de giderilmesine çay ağacı yağı kullanılır.

3. Sedef Hastalığı ve Egzamayı Önler

Egzama ve sedef hastalığından şikayetçi kişiler çay ağacı yağını kullanarak bu tür şikayetlerden kurtulabilirler. Çünkü çay ağacı yağının antimikrobiyal özelliği vardır. Bu yönü ile ciltteki lezyonun hafiflemesini sağlarken yayılmasını önler. Cildi kırıştırmadan lezyonun kuruması ve yok olmasına da yardımcı olur.

4. Diş Sağlığı İçin Kullanılır

Çay ağacı yağının dişler ve diş eti tedavisinde kullanıldığı da biliniyor. Dişlerinde iltihaplanma olan kişiler çay ağacı yağı özlü diş macunları kullanarak ya da çay ağacı yağından hazırlanmış gargaralar ile ağzı çalkalayarak bu tür şikayetlerden arınabilirler. Ağız sağlığı için çay ağacı yağının kullanılması diş etlerinin kanamasını engellerken dişlerin de çürümesini engeller.

5. Boğaz Ağrısını Giderir

İnatçı öksürükler ve boğaz ağrısını gidermek için çay ağacı yağı kullanılabilir.

6. Sinüsleri Açar

Kış aylarında bakteri ve virüsler sonucunda sinüs yolları tıkanır. Bu durum nefes almamızı engeller. Çay ağacı yağının antibakteriyel ve antimiktobiyal özelliği ile sinüslerin açılmasını sağlar. Bu yağdan yapılan merhemlerin sinüs kanallarına sürülmesi veya damlatılarak yapılan buhar banyosu sinüs yollarındaki irini boşaltacak ve rahat nefes almanızı sağlayacaktır.

7. Ayak Mantarının Düşmanıdır

Tırnaklarda oluşan mantarlar tedavisi zor ve oldukça inatçıdır. Çay ağacı yağı, su ile seyreltilip, hindistan cevizi yağı ile karıştırıldığında mantarlara karşı çok güçlü bir ilaç olur.

8. Çıban ve Akne Tedavisinde Kullanılır

Ciltte çıkan iltihaplı çıbanların ve aknelerin kurutulmasında çay ağacı yağı kullanılır.

9. Bitlerden Kurtulmayı Sağlar

Çocuklarda baş kısmında oluşan bitlerden kurtulmak için çay ağacı yağının kullanıldığı biliniyor. Nane yağı ile karıştırılan çay ağacı yağının bit enfekte olmuş bölgeye sürülmesi sonucu kısa sürede bit sorunundan kurtulabilirsiniz.

10. Böcek Sokmalarında İyi Gelir

Böcek sokmaları ve ısırıklarında çay ağacı yağının büyük faydası vardır. Hasar görmüş bölgeye uygulanan çay ağacı yağı o bölgeyi mikroptan arındırır. Yaralı bölgede iyileşmesi için etki eder. Ayrıca bir beze damlatılarak bandaj yapılması da yaranın çabucak kapanmasını sağlar.

11. Yağlı Ciltlerin Kurtarıcısıdır

Yağlı cilde sahip olanlar siyah nokta ve sivilcelerden şikayetçi olurlar. Çay ağacı yağının cilt üzerinde yağı dengeleme özelliği vardır. Bu yönü ile yağlı cildi olanların çay ağacı yağından olan şampuan, duş jeli, yüz temizleme tonikleri, sabunları ve kremleri kullanması gerekir.

12. Saçları Güçlendirir

Çay ağacı yağının saça uygulandığında saç derisindeki gözenekleri açarak, kepek problemlerini engellediği bilinir. Badem yağı ve çay ağacı yağının bir araya getirerek saç derisine masaj yaparsanız kısa sürede saçların uzamasını sağlarsınız.

13. Bağışıklığı Kuvvetlendirir

Çay ağacı yağının anti mikrobiyal özelliği sayesinde hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca birçok hastalığın meydana gelmesini de önler.

14. Cilt Kanserini Önler

Yapılan araştırmalarda çay ağacı yağının cilt kanserini önlediğine dair bulgulara ulaşılmıştır.

15. Koku Gidericidir

Çay ağacı yağının kokuyu hapsetme özelliği vardır. Bu yönü ile deodarantlarda sıkça kullanılır. Ayrıca oda parfümlerinde ve araç kokusu olarak da çay ağacı yağı kullanılır. Son olarak küflerin temizlenmesinde ve kokusunun giderilmesinde de çay ağacı yağı katkılı ürünler kullanılır.

Çay Ağacı Yağı Nasıl Elde Edilir?

Çay ağacı yağının bilinen adı ile ”tea tree oil” dir. Bu yağ Melaleuca alternifolia adlı ağacın yapraklarının kullanılması ile üretilir. Avusturalya kökenli olan çay ağacı kokusu hindistan cevizini andırır. Adı her ne kadar çay ağacı yağı olsa da normalde içtiğimiz çay ile bir benzerliği bulunmaz. Çay ağacı yağı endüstride iki şekilde elde edilir. Bunlardan ilki; çay yapraklarının toplanıp yıkandıktan sonra kazanlara konur. Bu kazanlarda su buharı ile distile edilen çay yapraklarından yağ elde edilir. Diğer yöntemde ise çay ağacı yaprakları öğütülür ve kimyasal işlem uygulanır. Superkritik CO2 ekstraksiyonu işlemi ile çay ağacı yağı elde edilir. Elde edilen yağlar şişelenerek satışa hazır hale gelir. Çay ağacı yağının karanlık ve serin ortam tutulması gerekir.

Çay Ağacı Yağının Zararları

  • Çay ağacı yağının kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermesi ihtimali vardır. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka bileğinize sürün ve bir gün bekleyin. Eğer bir değişiklik yok ise çay ağacı yağının kullanabilirsiniz.
  • Çay ağacı yağının ağız yolu ile tüketilmesi zararlı olabilir. Ayrıca küçük çocuklarda kullanımı zararlıdır.
  • Çay ağacı yağının bazı kişilerde halsizlik, mide bulantısı, baş ağrısı ve uyuşukluk gibi yan etkileri oluşur.
  • Ayrıca emziren kadınların çay ağacı yağını kullanmaması gerekir. Çay ağacı yağını başka yağlar ile karıştırarak etkisini arttırmak isteyebilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken; çay ağacı yağı ile lavanta yağını karıştırıp kullandığınızda cilt üzerinde kızarıklıklara neden olacağıdır. Bu yüzden iki yağı beraber kullanmayın.
  • Erkek çocuklarda kullanılan çay ağacı yağının meme büyümesine neden olduğu söylenir.
  • Çay ağacı yağını gargara olarak kullanımında ve kulak enfeksiyonlarından damla olarak kullandığınızda dozunun az olmasına ve yutmamaya özen gösterin. Yoksa zarar görebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here